Translate

2013. október 31., csütörtök

Végre sínen vagyunk...

Még a múlt a héten történt, hogy Mário-val a brazil lakásviszonyokról beszélgettünk, és felháborodva mesélte, hogy van a környéken egy bizonyos Trentino lakótelep, ami bár egy állami beruházás keretében épült nemrégiben, de sajnos kispórolták belőle azokat az elemeket, ami élhetővé tette volna a környezetet (közösségi helyiségek, megfelelő méretű sportpályák, játszóterek, stb.). Így aztán a város szélén, kis helyre összezsúfolt, szegényekkel betelepített lakótelep inkább hasonlít egy gettóra, mint egy modern 7-800 lakásos lakótelepre. Itt a közbiztonság sem az igazi, a rendőrség be sem megy a kerítéssel körbezárt, portaszolgálattal (=fegyveres őrökkel) biztosított területre, ahol bizony nem ritka a lövöldözés sem.

Trentino lakótelep: 7-800 db, csupa egyforma, 38 m2-es lakás

Hazafelé aztán meg is látogattuk a lakótelepet, amiről meg kellett állapítsam, hogy nem is néz ki olyan rosszul. Kétségtelen, hogy 2 éves korához képest vannak erősen leamortizált részei, de hazai viszonylatban egyáltalán nem mondanám tragikusnak az állapotokat...

Valaha jobb napokat látott közösségi barbeque-zó hely

Hogy valami vidámabb dologgal folytassam, elmesélem mivel telt a hétfő délutánunk:
A CSC hagyományaihoz híven, a 4 hetes program félidejében egy ún. community service-t, azaz a helyi közösség számára valami 'kézzel fogható' segítséget nyújt a teljes önkéntes csapat. A mi esetünkben egy a Projeto Resgate közelében található óvoda udvarának, illetve játszóterének szépítgetése volt a feladat, amihez rengeteg virágpalántát, (Wellington családja által) szép színesre festett gumiabroncsokat, és persze a munkához szükséges szerszámokat biztosították a szervezők, a többi pedig már a mi dolgunk volt.

Tüsténkedik a csapat
Földdel töltögetjük a gumikat, hogy aztán virágokat ültessünk bele
A jól végzett munka öröme

Ahogy a képeken is látszik, lelkesedésből nem volt hiány, és úgy gondolom a végeredményre is büszkék lehetünk.

Mennyivel szebb így, mint a puszta fal

Csak azt az egy dolgot sajnáltuk, hogy nem leszünk ott, amikor a kicsik másnap megérkeznek, és meglátják, hogy mit varázsoltunk oda nekik...

A Projeto Resgate csapata is kivette a részét a munkából

A hét a projektünk szempontjából is jól kezdődött.
Talán még emlékeztek, hogy az első héten említettem egy ígéretes szponzort... aki viszont sajnos később visszalépett. Múlt héten aztán újabb lehetséges partnerrel ismerkedtünk meg, aki már láthatóan komolyan is gondolta a segítséget!
Mivel vészesen fogy az időnk, hétfő reggel rögtön a SoftExpert irodájában kezdtünk, ahol egy nagyon szimpatikus fiatalember, a vállalat alapítója és egyben vezérigazgatója, Ricardo Lepper fogadott minket. Legnagyobb örömünkre megerősítést kaptunk: a Projeto Resgate ingyenesen használhatja a cég által fejlesztett alkalmazás csomagot, sőt, még a testreszabott megoldás hosztolását is vállalták, szintén térítésmentesen (talán már mondanom sem kell: Mário természetesen megint magával ragadó volt...).

A jól sikerült tárgyalás után...

Ezzel sikerült néhány nagyon fontos cölöpöt levernünk, és végre koncentrálhatunk a folytatásra. Ami persze szintén nem ígérkezik túl egyszerűnek, hiszen már csak 6-8 napunk van, amely idő alatt szeretnénk
- megismerni a SoftExpert portfolióját (állítólag ehhez 2 hétre lenne szükség :-((),
- kitalálni, hogy Mário megoldását hogyan lehet átültetni az új környezetbe,
- és végül mindezt úgy dokumentálni, hogy miután elmentünk, Mário és leendő segítője képes legyen folytatni az elkezdett munkát, és minél könnyebben és gyorsabban tudja majd kialakítani az új rendszert a SoftExpert által biztosított platformon.
Hát, elég merész terv, főleg, hogy csak ma délutánra sikerült hozzáférést kapnunk az oktatási anyagokhoz. Szerencsére azért nem unatkoztunk, mert időközben sikerült folyamatábra szinten ledokumentálnunk a Projeto Resgate jelenlegi működését, ami nagyon hasznos lesz a folytatáshoz!

Ilyen vázlatokból indultunk ki...
és ilyen lett a végére!

Olvasói kérésre :) megmutatom nektek, hogy micsoda házikoszttal kényeztet minket Eronita (a Projeto Resgate mindenese, és egyben aranykezű szakácsnője). Gondolom el tudjátok képzelni a többi csapat reakcióját, amikor szinte nap, mint nap ehhez hasonló képekkel örvendeztetjük meg őket... :D:D

Nem csak jól néz ki, de nagyon finom is Eronita főztje

#brazil15, #ibmcsc

3 megjegyzés:

  1. De jó! Tetszik az ovi kerítésére festett banánfa, illetve ötletesek a frissen ültetett banánfák is az udvarban :)

    Btw, megnéztem a Soft Expert honlapját, elég komoly megoldásai vannak. Remélhetőleg sikeres lesz az együttműködés!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bizony ám, hát még milyen jó lesz az árnyék, amit nyújtanak majd, főleg a kerítésre festettek...

      Tényleg profi az eszköz, és külön érdekessége, hogy egy helyi megoldásról van szó, hiszen az egész egy Joinville-i garázscégként indult '95-ben!

      Törlés